De Voordelen van Laminaatvloeren

Laminaat is door de jaren heen ongelofelijk populair geworden. Inmiddels is laminaat misschien wel de meest bekende soort harde vloerbedekking die we kennen. Dat is helemaal niet zo gek als je de voordelen van laminaat kent. Maar wat waren ook alweer deze voordelen van laminaatvloeren? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet in dit blog.

Bijna niet van echt hout te onderscheiden

Velen van ons vinden houten vloeren mooi. Ze geven een warme sfeer aan je interieur en passen in meerdere woonstijlen. Anderzijds zijn houten vloeren kostbaar en behoeven ze ietwat meer onderhoud. Bij deze afweging komt laminaat om de hoek kijken, kwalitatieve laminaatvloeren zijn namelijk bijna niet van houten vloeren te onderscheiden en zijn zeer onderhoudsvriendelijk.

Laminaatvloeren zijn samengesteld uit samengeperst hout met daarop een decorpapier en een toplaag. De print is vaak gekopieerd van echt houten vloeren waardoor laminaatvloeren sprekend op houten vloeren lijken. Het enige wat weggeeft dat het een laminaatvloer betreft is dat er herhalingen in het decorpapier zitten. Hierdoor zal je om de x aantal planken dezelfde plank tegenkomen. Dit valt echter bijna niet op bij vloeren met een rustige houttekening. Hiernaast zijn er drie verschillende soorten houtstructuren die op laminaatvloeren kunnen zitten waardoor de vloer nog meer of minder op een houten vloer zal gaan lijken:

  1. Structured: Hierbij is er een voelbaar reliëf aangebracht in de toplaag vloer. Hierdoor heeft de vloer wel een houtachtig structuurtje maar een volwaardige houttekening zal hier niet in te herkennen zijn. Een ander voordeel van een voelbare structuur is dat de vloeren minder glad zijn en dat je er dus minder snel zal uitglijden.
  2. Embossed: Bij laminaatvloeren die Embossed zijn, heeft het aangebrachte reliëf een voelbare houtstructuur. Let wel, deze volgt niet de houttekening van het decor dus deze lopen langs mekaar heen. Dit zie je echter alleen goed als je de vloer bekijkt in strijklicht.
  3. Registered Embossed: De laminaatvloeren die het meest op houten vloeren lijken zijn Registered Embossed. Het voelbare reliëf volgt de houttekening van het decor nauwkeurig waardoor ook in strijklicht de vloer bijna niet van een houten vloer te onderscheiden is.

Een ander mooi voordeel van laminaatvloeren zijn is dat deze kleurvast zijn. Houten vloeren kunnen mettertijd verkleuren door zonlicht wat bij laminaat niet of nauwelijks zal gebeuren.

 

Onderhoudsarm 

Een laminaatvloer behoeft minder onderhoud in vergelijking met een houten vloer. Het vereist om regelmatig te stofzuigen en dweilen maar dat is voldoende om de vloer mooi te houden. Het is ook een goede vloer voor mensen met stof allergieën doordat de vloer weinig stof opneemt. Gebruik bij het reinigen van de vloer een laminaatreiniger, veel allesreinigers laten namelijk strepen achter op de vloer.

 

Laminaat is over het algemeen zeer slijt- en krasvast, dankzij de toplaag. Toch adviseren we om inloopmatten bij het entree te plaatsen en meubels te voorzien van viltdoppen om krassen te voorkomen. Als je morst, of er gebeurt ergens anders een ongelukje met vloeistof, zorg dan dat je deze direct opruimt bij het signaleren ervan. Vocht kan namelijk via de naden in de drager trekken waardoor de vloerdelen kunnen gaan opbollen. Ook zijn er waterbestendige laminaatvloeren verkrijgbaar. Let wel, deze zijn alleen echt waterbestendig als de drager ook van waterbestendig HDF zijn gemaakt.


Laminaatvloeren zijn veelal goedkoper dan traditionele houten vloeren, maar vallen niet te kort qua uiterlijk, kwaliteit en gebruikersgemak. Er zijn geweldige keuzes voor laminaatvloeren in elke prijsklasse zodat er voor iedereen een geschikte laminaatvloer te vinden is. Laminaatvloeren worden verkocht in grote variaties. Zo zijn er talloze mogelijkheden in houtlook maar zijn er ook veel opties verkrijgbaar in steen- en betonlook met dezelfde gebruiksvoordelen. Zo is er een passende laminaatvloer voor elk interieur en kan jij een vloer kiezen die goed in jouw huis past.  

 

The Professional’s choice

Solidfloor

Op zoek naar
extra inspiratie?

  • Ontdek de laatste vloeren
    trends
  • Ervaar de nieuwste producten
    van Solidfloor