Het effect van licht op jouw vloerkeuze

Lichtinval speelt een heel grote rol bij het kiezen van een vloer, de kleur en het licht bepalen de gehele sfeer in de ruimte. In iedere kamer is de lichtinval anders en komen kleuren anders tot hun recht. Licht vanuit het Noorden heeft bijvoorbeeld een nogal blauwe gloed, vermijd om deze reden dan ook kleuren met een blauw- en groenachtige ondertoon. Op het Noorden zal er niet gedurende de hele dag daglicht binnen komen, het is een stuk minder licht dan een ruimte op het Zuiden. Hierover gaan wij jou alles vertellen in deze blog!

Licht vanuit het Noorden

Het licht vanuit Noordelijke richting is altijd ietwat koeler en heeft een blauwe gloed. Er is minder daglicht aanwezig gedurende de dag, aangezien de zo opkomt in het Oosten en ondergaat in het Westen. Vermijd om deze reden dan ook kleuren met een blauw- of groenachtige ondertoon, dit kan ervoor zorgen dat de ruimte een kille uitstraling krijgt. Dat wil je natuurlijk niet, ga dus voor warmere tinten als rood, bruin, oranje en geel. Hierbij hoeft niet gelijk gedacht te worden aan een knalkleur oranje of geel op de muur, een witte basis kleur met warme ondertoon doet hier ook zijn werk. Een vloer van neutrale kleur is hierbij zeker op zijn plek, kleed hem met warme tonen aan door middel van meubels en accessoires.

 • Vermijd kleuren met blauw- of groene ondertoon;
 • Ga voor warme tinten, of kleuren met warme ondertoon;
 • Een neutrale kleur vloer past hier perfect.

Hieronder een aantal opties:

 1. Houten vloeren: Solidfloor Heat, visgraat rustic unfinished look
 2. PVC vloeren: Solidfloor Mansion, warm oak
 3. Laminaat vloeren: Solidfloor Laminaat Loft, classic oak

 

Licht vanuit het Oosten

In de ochtenduren geeft het licht vanuit het Oosten een warmere gloed. In de loop van de dag verandert deze en wordt deze ietwat koeler. Dit soort licht verander het meest van allemaal op een dag. Ga voor een neutrale basis als vloer en kleed deze aan met kleuren in de meubels en accessoires. Warme kleuren zullen niet goed tot zijn recht komen in deze ruimte, ga eerder voor blauw- en groenachtige tinten. Een donkere vloer met een vergrijsde ondertoon zal hier perfect tot zijn recht komen.

 • Kies een neutrale basis om aan te kleden met heldere kleuren;
 • Warme kleuren ogen niet warm in deze ruime, ga voor blauw- of groenachtig;
 • Een donkere vloer komt hier tot zijn recht.

Hieronder een aantal opties:

 1. Houten vloeren: Solidfloor Specials, Nebraska 
 2. PVC vloeren: Solidfloor Mansion, brown oak
 3. Laminaat vloeren: Solidfloor Laminate Mansion, barn oak

 

Licht vanuit het Zuiden

Met het licht vanuit het Zuiden zijn de mogelijkheden oneindig. Vrijwel alle kleuren komen hier goed tot zijn recht. Dit komt grotendeels natuurlijk doordat deze ruimtes bijna de hele dag helder daglicht naar binnen ontvangen. Er kan gespeeld worden met zowel warme als koelere kleuren. Licht uit Zuidelijke richting heeft een warme ondertoon. Doordat bijna iedere kleur hier zijn werk doet, hoeft de kleur van de vloer dus niet specifiek te zijn. Ga in dit geval na hoe groot jouw ruimte is, hoeveel licht er binnen komt via de ramen en waar jij je prettig bij voelt.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

 1. Houten vloeren: Solidfloor Originals, Forest white oil
 2. PVC vloeren: Solidfloor Loft herringbone, Forest oak
 3. Laminaat vloeren: Solidfloor laminate Loft, Classic oak

 

Licht vanuit het Westen

Bij een kamer op het Westen begin je de dag met wat koeler licht, later op de dag krijgt dit licht een oranjeachtige gloed. Je kan makkelijk een luchtige sfeer creëren in een ruimte op het Westen, dat komt doordat dit soort licht veel natuurlijke lichtfactoren bevat. Vermijd donkere kleuren in de ruimte, ga voor wittinten, grijstinten en pastelkleuren. Deze zullen het optimale resultaat geven. Lichte kleuren reflecteren licht, dus zorgen weliswaar voor meer licht in de ruimte. Daarentegen absorberen donkere kleuren veel licht, hierdoor verlies je veel licht wat de ruimte binnen komt. Een white wash vloer zou hier perfect passen, warme uitstraling maar toch van lichte kleur.

 • Ga voor lichte kleuren als wittinten, grijstinten en pastelkleuren;
 • Lichte kleuren reflecteren licht, donkere kleuren trekken het licht weg uit de ruimte;
 • White wash vloeren houden het licht in de kamer.

Hieronder een aantal opties:

 1. Houten vloeren: Solidfloor Heat, Rustiek wit
 2. PVC vloeren: Solidfloor Mansion, White oak
 3. Laminaat vloeren: Solidfloor laminate Mansion, Sand

 

Nieuwsgierig naar hoe onze Solidfloor vloeren er in het echt uitzien? Bezoek van een van onze verkooppunten.

3D Floorplanner

Om zelf te zien welke kleur vloer het beste in jouw interieur past, kun je onze 3D Floorplanner gebruiken. Upload eenvoudig een foto van jouw ruimte en kijk welke vloer het beste bij jouw wens past. 

The Professional’s choice

Solidfloor

Op zoek naar
extra inspiratie?

 • Ontdek de laatste vloeren
  trends
 • Ervaar de nieuwste producten
  van Solidfloor