PVC vloeren: het verschil tussen dryback en click

Een PVC vloer, oftewel vinyl, heeft aardig wat voordelen en is hierdoor uitermate geschikt voor een zorgeloos huishouden. Vinyl is 100% watervast en bestand tegen temperatuur- en luchtvochtigheidsverschillen binnenshuis. Hierdoor zijn de vloeren ideaal voor op vloerverwarming. Door deze eigenschappen zijn PVC vloeren de perfecte oplossing voor in badkamers en keukens. Het kiezen van de juiste vloer brengt ook vragen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een Dryback of Click. Welke past het beste bij jouw leefstijl of omgeving?  

Ontdek de voordelen van PVC vloeren hier

Het verschil tussen click en dryback 

De naam zegt het al: een clickvloer wordt met een klikverbinding in elkaar geklikt en kan zowel zwevend worden geplaatst op een voor PVC-geschikte ondervloer. De dryback vloer moet rechtstreeks worden verlijmd op een geëgaliseerde vloer. Beide installatiemethodes hebben voor- en nadelen. Afhankelijk van jouw woonsituatie en wensen kan je kiezen welke van deze twee installatie methodes het beste bij jou past.  

Click LVT-SPC vloeren 

De PVC click-vloeren van Solidfloor hebben een drager van steengruis. Niet alleen duurzaam, maar ook buitengewoon stabiel. Dit steengruis heet SPC, oftewel Stone Plastic Composite. Hierdoor worden de PVC-vloeren van Solidfloor ook wel PVC-SPC genoemd. Een click pvc-vloer kan op dezelfde manier worden gelegd als een laminaatvloer. Dit betekent dat de vloer niet verlijmd hoeft te worden. Click vloeren worden zwevend op een voor pvc-vloeren geschikte ondervloer geplaatst. Deze vloer is ideaal voor een ruimte die niet perfect is geëgaliseerd.  

Voordelen: 

 • Een click pvc-vloer kan zwevend gelegd worden; 
 • Een click pvc-vloer kan hierdoor worden meeverhuisd; 
 • Door de klikverbinding is de vloer eenvoudig te installeren;  
 • Een click pvc-vloer kan gelegd worden op een vloer die een lichte afwijking heeft van een egale ondervloer. 

Tips: 

 • Voorkom het kromtrekken van de vloer door krimpen en uitzetten door om de 8 meter een overgangsprofiel te gebruiken; 
 • Gebruik een ondervloer die geschikt is voor pvc-vloeren. Deze ondervloeren zorgen voor een betere warmtegeleiding van vloerverarmingssystemen en voorkomen afbreken van de kliksystemen;  

Gebruik een lange (rechte) lat om te zien of de ondergrond niet te veel hoogteverschil heeft. Leg de lat plat op verschillende plaatsen op de vloer. De ruimte tussen de lat en de vloer is het hoogteverschil. Afhankelijk van de fabrikant wordt het maximale hoogteverschil meestal aangeduid op de leginstructies of op de verpakking. Meestal is het maximale hoogteverschil zo tussen de 3mm en 4mm over 1,5-2 meter, dus verkijk je hier niet op. Bij grotere hoogteverschillen loop je risico op het afbreken van klikverbindingen. Als de hoogteverschillen binnen de aangegeven marge vallen kan je gerust kiezen voor de click-variant, anders zou je kunnen overwegen om de vloer te egaliseren.  

Bekijk de Solifloor Click pvc vloeren

Dryback pvc vloer 

Zoals eerder genoemd, kan een dryback vloer direct worden verlijmd op de geëgaliseerde ondervloer. Hierbij is er dus geen speciale ondervloer benodigd, wel een speciale lijm. Ideaal voor een strak resultaat of om het uiterste te halen uit je vloerverwarming halen. Door de directe verbinding met de ondervloer is de warmtebegeleiding nog efficiënter, ook in vergelijking met de click varianten.  

Alle vloeren uit de DRYBACK collectie van Solidfloor hebben een 4-zijdige microvelling. Deze is dus iets minder prominent zichtbaar dan de 4-zijdige velling van de Mansion Click varianten. De 0,55 mm toplaag is van dezelfde dikte en kwaliteit als de Solidfloor Mansion click collectie. Om de doortekening te beperken hebben deze DRYBACK vloeren een dikte van 2,5mm i.p.v. de gebruikelijke 2mm dikte. Daarnaast zijn de DRYBACK artikelen versterkt met glasvezel voor optimale stabiliteit.  

Voordelen:  

 • Een dryback pvc-vloer kan doorgelegd worden naar elke ruimte. Dit scheelt snijverlies en daarmee kosten; 
 • Door de beperkte dikte van de vloerdelen, is de warmtebegeleiding uitermate efficiënt: perfect voor vloerverwarming en – koeling; 
 • Er zijn geen overgangsprofielen benodigd bij het doorleggen van deze vloer wat een strakker resultaat geeft bij grotere of langere ruimtes. 

Tips: 

 • De dryback vloerdelen zijn dunner dan die van een clickvloer. Zorg er daarom voor dat jouw vloer goed geëgaliseerd is voor een strak resultaat. Doordat de vloerdelen dunner zijn tekenen oneffenheden door; 
 • Het plaatsen van Dryback vloeren vergt professionele kennis en kunde, hierdoor wordt vaak geadviseerd om dit te laten uitvoeren door een specialist;  
 • Dryback vloeren zijn vaak voordeliger in aanschaf maar qua arbeid om te laten leggen wat prijziger. Houd hier dus rekening mee bij het beramen van jouw project. 

Bekijk de Solidfloor Dryback pvc vloeren

Zo houd je jouw PVC vloer langer mooi 

Hoewel PVC onderhoudsarm is, is het handig om de vloer twee keer per jaar te behandelen met Easy Protect. Voor periodieke reiniging adviseren we Easy Clean. Een diepe en duurzame reiniger voor een langdurig reiniging van de vloer. Door de vloer te behandelen met Easy Protect blijft de vloer langer mooi zodat je langer van de vloer kan genieten. Voor meer vragen of advies kunt u contact opnemen met een Solidfloor verkooppunt.   

Persoonlijk advies 

De stabiele en watervaste vinylvloeren van Solidfloor zijn gemaakt lang mee te gaan. En daar geloven wijzelf ook in. Daarom geven we maar liefst 15 tot 25 jaar garantie op onze vinyl vloeren. Benieuwd naar de voorwaarden of persoonlijk advies? Onze verkooppunten helpen je graag verder. 

The Professional’s choice

Solidfloor

Op zoek naar
extra inspiratie?

 • Ontdek de laatste vloeren
  trends
 • Ervaar de nieuwste producten
  van Solidfloor